W dniu dzisiejszym odbyła się konferencja prasowa podczas której Zarząd Cechu omówił realizację projektu finansowanego z Funduszy Promocji „Indyk-alternatywą dla alergików”.
Celem zadania jest utrzymanie wysokiego poziomu konsumpcji drobiu w Polsce, a szczegółowe zadania to:
– prezentacja walorów jakościowych i smakowych polskich produktów żywnościowych tj. produktów i potraw z mięsa drobiowego,
– zwrócenie uwagi konsumentów na świadomy wybór mięsa i produktów pochodzących od polskich producentów,
– wykształcenie i podtrzymywanie dobrych nawyków żywnościowych, kształtowanie w młodych pokoleniach konsumentów zdrowych nawyków i zachowań świadomego konsumenta, patriotyzmu konsumenckiego poprzez wybór w sklepach produktów najwyższej jakości pochodzących z Polski,
– zachęcanie do samodzielnego przygotowania potraw z polskiego mięsa drobiowego,
– możliwość degustacji potraw przygotowanych z polskiego drobiu.
W dniu 8 listopada w Parku Śląskim odbędzie się impreza plenerowa na terenie restauracji Łania. Podczas której prowadzona będzie degustacja potraw przyrządzonych z mięsa drobiowego – indyczego, uzyskać będzie można również informację o walorach mięsa z indyka, a także dostępne będą proste przepisy na potrawy z mięsa indyczego. Ponadto na stoisku promocyjnym obecny będzie również dietetyk.
Równolegle na terenie województwa śląskiego, w naszych firmowych sklepach mięsnych, odbywać się będą mini degustacje mięsa indyczego i wędlin wyprodukowanych z tego gatunku drobiu promujących jego spożycie (planujemy przeprowadzenie 370 degustacji, z których skorzysta kilka tysięcy klientów).